Kategoria: Kuchnie świata
Nie tylko zupka
Cena regularna: 75 zł
“Kuchnia chińska” kojarzy Ci się z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym, ciastkiem z wróżbą i smażonym ryżem? A co, jeśli powiem, że żadne z tych dań nie jest tak naprawdę chińskie, a Chińczycy ciastko z wróżbą bez wahania zjedzą w całości? Kuchnie chińskie to znacznie więcej niż te popularne skojarzenia – to fascynujący, wciąż nieodkryty świat smaków, po którym w podróż zabierze Cię “Nie tylko zupka”. E-book oferuje nowe spojrzenie na jedzenie z Szanghaju, Syczuanu czy Dongbei (północnego-wschodu). Dowiesz się z niego jak samemu zrobić hot pot, usmażyć szanghajskie placki cebulowe czy przyrządzić deser w stylu kantońskim!
Weronika Truszczyńska
Sinolożka i dyplomowana badaczka współczesnych Chin, od 2015 roku wraz z dwójką dachowych kotów zamieszkuje Szanghaj. Autorka książek i twórczyni internetowa, współprowadząca nagrodzonego podcastu o Chinach “Mao Powiedziane”. Fanka mody alternatywnej, tradycyjnego tatuażu chińskiego i podróży po odległych zakątkach Chin. W wolnym czasie pielęgnuje rośliny i uczy się japońskiego.